Publicat de: silvanuca | 25/09/2008

Obiceiuri brașovene – Junii

Junii Braşoveni sau Junii Braşovului sunt un grup de călăreți din Şcheii Braşovului, astăzi cu funcţie ceremonială, care, an de an, defilează pe străzile Braşovului. Sărbătoarea lor reprezintă un complex de obiceiuri care combină practici pre-creştine cu manifestări creştine pentru a reda vechiul mit al morţii şi renaşterii rituale a timpului calendaristic.

În fiecare an, în Şcheii Braşovului, în prima duminică de după Paştile Răsăritene — a Tomii — atât braşovenii cât şi turiştii asistă la un spectacol cu elemente de mit, rit, ceremonial şi magie. Este vorba despre defilarea junilor şi manifestarea obiceiurilor pe care aceştia le-au moştenit din timpuri străvechi. „Junii trebuie priviţi ca un rest de epocă păgână, o străveche serbare de primăvară, care serbează reînvierea naturii, învingerea soarelui asupra asprimii şi gerului iernii, începutul vieţii noi… iar serbarea trebuie considerată ca un cult religios precreştin, confirmată şi de împrejurarea că ea se petrece tot timpul pe dealuri, fiind un obicei cunoscut încă de la daci” (Julius Teutsch, cronicar sas).

Asta ne spune Wikipedia despre Juni

Născută și crescută la Brașov, junii nu îmi sunt deloc străini. Mergeam în fiecare an la paradă. Caii mi se păreau imenși și minunați, junii îi vedeam ca feții frumoși din poveste, cu haine împărătești calare pe murgul fermecat.
In duminica de după Paște, Brașovul își pune hainele de sărbătoare și își primește junii cu surle și trâmbițe.

Dacă vreodată pașii vă aduc în orașul de la poalele Tâmpei, la Muzeul Primei Școli Românești există o expoziție permanentă dedicată junilor. Domnul Vasile Olteanu, istoric și profesor de limba română este mereu acolo gata să vă introducă în istoria Junilor.

In continuare câteva poze facute de mami a mea :

De la juni 04-05-08
De la juni 04-05-08
De la juni 04-05-08
De la juni 04-05-08
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: